Salon Takımı Nasıl Seçilir, Nelere Dikkat Edilir?

Salon takımı seçerken dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar bulunur. Öncelikle odadaki yerleşim planı göz önünde bulundurulmalıdır. Alanın metrekare büyüklüğü, mekanda yer alan kullanılamayacak ölü alanların varlığı gibi noktalara dikkat edildiğinde şık bir görsel sunum elde edilebilir.

Buna ilaveten hangi stilde bir mobilya tercihi yapılacağının bilinmesi gerekir. Modern tarzda, spor ya da minimal bir stilde mobilya seçimi sırasında farklı modellerden yararlanılması gerekir. Vintage ürünler, klasik modeller ya da daha fazlası için mobilyanın yansıtacağı tarza bağlı hareket edilmesi uygun olacaktır.

Kişisel tercihler ve ihtiyaçlar da mobilya seçimi sırasında dikkate alınmalıdır. Salon takımının işlevsel özelliklerine ihtiyaç olup olmadığının değerlendirilmesi gerekir. Mekanın küçük olduğu durumlarda fonksiyonel mobilyaların tercih edilmesi her zaman iyi sonuçlar verir. Bu tarz mobilyalarda çeşitli özellikler bir arada bulunur.

Sandıklı oturma grupları ya da yatak olabilen koltuk modülleri sayesinde alandan tasarruf edilirken konforlu ürünlere sahip olmak da mümkün hale gelir.

Salon Takımı Nasıl Olmalıdır?

salon takımı

Salon takımı seçileceği zaman kullanılacağı alandaki yerleşim planına uygun modellere bakılması gerekir. Bunun yanında kişisel beğenilerin de tercih sırasında dikkate alınması keyifli bir kullanım için önemsenmelidir.

Bir salon takımı küçük alanlarda kullanılacaksa minimal tarzda mobilyalar ideal sonuçlar verebilir. Bu tür mobilyalarda açık renkler, pastel tonlar daima ferah ve sakin bir görüntüyü beraberinde getirecektir.

Açık renklerin en önemli özelliği bulundukları alanda ferahlık hissine olanak tanımalarıdır. Bu sayede huzurlu bir atmosfer elde edilirken yaşam alanında keyifli vakit geçirmek kolaylaşır. Minimal tarzda mobilyaların işlevsel özellikler taşımasına dikkat edildiğinden dar alanlarda depolama çözümleri de birlikte halledilmiş olur.

Bunun yanı sıra yatak olabilen koltuk modelleri ya da sandıklı mobilyalar sayesinde misafir ağırlamak da kolaylaşır. Evinde yeterince alan ya da fazladan oda olmayanlar için minimalist stilde çok sayıda model kullanıcılara alternatif sunar.

Klasik tarzda bir mobilya stili benimseneceği zaman da eşyalar arasındaki bütünlüğe dikkat edilmelidir. Halı, perde ve aksesuar seçiminden mekanın aydınlatmasına kadar klasik unsurlar etkileyici bir atmosfer yaratır. Alana sıcaklık ve yaşanmışlık hissi katan klasik dekorasyonda keyifli bir ortam yaratılabilir.

Salon Takımı Mobilya Stilleri Nelerdir?

Salon takımı mobilya stilleri arasında minimal tarz, klasik, modern, spor ya da vintage ve retro seçenekler yer alabilir. Geleneksel mobilya stillerine ek olarak modern tarzlar da günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir.

Eklektik mobilya stilleri, İskandinav tarzı, Rustik tarz da aralarında tercih yapılabilecek stiller arasındadır ve her birinin kendine özgü özellikleri bulunur. Modern stilde açık renkler ve köşeli hatlara rastlanırken sadelikten söz edilmesi gerekir.

Eklektik tarzda bir stilde birden fazla tarzlar bir arada kullanılır. Farklı stiller, renkler ve dokular bir arada uyum içinde ve dengeli bir şekilde kullanılarak eklektik tarz yansıtılabilir. Vintage mobilyalarda genellikle ahşap kullanılırken eskinin dokuları yansıtılır. Sade bir renk paleti ve akıcı çizgilerden yararlanılan bu stilde yumuşak geçişler söz konusudur.

Kırsal yaşamın evlere yansıması olan Rustik stilde doğal ve sıcak bir atmosfer ortaya çıkar. Bu tarz mobilyalar eskiyi yansıtır ve ahşabın doğal sıcaklığını mekanlara taşır. El yapımı parçalardan işlenmemiş ahşap ürünlere kadar bu tarzın içinde çok sayıda örnek bulunabilir.

İskandinav tarzda da açık renkler, nötr tonlar tercih edilir. Doğal ahşaplar bu stilde kendisine yer bulur. Fonksiyonel mobilyalar sayesinde birçok soruna çözüm üretilir. Basit ve sade bir şıklık için bu stil tercih edilebilir.

Yakın geçmişe ait izler mekanda görülmek istendiğinde ise Vintage tarzı seçilebilir. En az 15-20 yıl önce moda olan akımlar bu tarz aracılığı ile yeniden yaşatılmak istenir.

Salon Takımında Hangi Renkler Kullanılabilir?

salon takımı

Salon takımında kullanılacak renkler seçilirken renk psikolojisi hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. Bunun yanı sıra birbirini tamamlayan renkler nelerdir, hangi renkler birlikte kullanıldığında etkileyici sonuçlar doğar ve renkler hangi oranda birbiri ile harmanlanmalıdır? Bilinmesi gerekir.

Renkler insanlara çeşitli duyguları yaşatırken ruh hali üzerinde doğrudan etkilidir. Renklerin psikolojik etkileri mekanın algılanmasını etkiler. Örneğin kırmızı iştah açan, dikkat çeken ve ilgiyi doğrudan kendi üzerine toplayan bir renktir.

Yeşil doğanın dinginliğini yansıtırken beraberinde huzuru getirir. Sarı ve turuncu sıcak renkler arasındadır ve bu renkler de doğadan izler taşır. Mavi güven duygusunu ve huzuru yansıtır. Mücevher renkleri olarak adlandırılan safir mavisi, zümrüt yeşili, bordo gibi tonlar ise mekana karakter katabileceği gibi zengin ve anlamlı bir atmosfer yaratması bakımından da tercih edilebilir.

Salon takımı tercih edilirken öncelikle malzeme kalitesinin dikkate alınması uzun bir kullanım süresi açısından gereklidir. Kaliteli malzemelerden üretilmiş mobilyalar bütçe dostu olurken uzun yıllar boyunca güvenli bir biçimde ve sağlıklı olarak kullanılabilir.

Mobilyanın kendisini göstermesinde etkili olan unsurlardan biri de renk tercihidir. Sıcak renkler, soğuk renkler ya da nötr tonlar farklı etkiler yaratır. Sıcak renkler insanları neşelendirirken huzur ve mutluluk hissini de beraberinde getirir.

Sarı en dikkat çeken sıcak renklerden biridir. Buna ilaveten turuncunun da etkisinin unutulmaması gerekir. Şeftali tonları, sarı ve yeşil arasındaki uyum mekanı daha samimi bir hale getirir. Pudra tonları ise romantik bir ortam elde etmeye yarayacaktır.

Soğuk renkler tercih edileceği zaman da mavi, mor gibi seçimlerden yararlanılabilir. Soğuk renkler belirli bir ciddiyet duygusu yansıtacağı gibi istikrar, güven ve benzeri duygular da bu renklerden elde edilebilir.

Salon Takımı Dekorasyonunda Estetik Yaklaşımlar

salon takımı

Salon takımı dekorasyonu yapılırken birbiri ile uyumlu parçalardan yararlanılabileceği gibi bağımsız olarak da koltuklar birbiri ile eşlenebilir. Salon takımı içinde koltuklar, yemek masası, büfe, konsol ya da TV ünitesi gibi bölümler yer alır.

Bir salon takımında bu parçaların bütünlük sağlaması görselliğin güçlenmesine yarar. Bunun yanı sıra bağımsız parçalar eşleştirilecekse belirli bir tarzın hakim kılınması ve bu tarza uyumlu parçaların dengeli bir biçimde yerleştirilmesi uygun olur.

Yemek takımı, masa ve sandalyelerden oluşur. Yemek masasının hangi formda seçileceği mekana göre şekillenmelidir. Oval, yuvarlak ya da kare ve dikdörtgen bir yemek masasına uyum sağlayabilecek sandalyeler tercih edilmelidir.

Kare ve dikdörtgen yemek masaları daha ziyade spor, minimal tarzlarda kullanılır. Bu masalar açılıp kapanabilir özellikte olursa alandan yer kazanılmasına da yardım eder. TV ünitesi de nereye konumlandırılacaksa karşısına bir oturma grubu yerleştirilmelidir.

L köşe koltuk takımları veya birkaç parçadan oluşan koltuk takımları TV ünitesi karşısında konforlu bir dinlenme ve izleme alanı yaratır.

Konsol veya büfe gibi parçalar da yemek masası ile takım olduklarında bütünlük hissi yakalanabilir. Duvar dekorasyonunda kullanılacak tablolar göz hizasına yerleştirilmeli tavana yakın asılmamalıdır. Bu tür aksesuarlar konumlandırılırken simetri, şekillerin birbiri ile uyumu gibi ayrıntılar atlanmamalıdır.

Duvar dekorasyonu yapılırken bir galeri alanı oluşturulabilir. Buraya kişisel beğenilere göre seçilen resimler, anıları yansıtan fotoğraflar koyularak ortama karakter katılabilir. Aydınlatma da bir mekanda oldukça önemlidir. Sıcak ışıklar samimi bir ortam yaratırken huzur verecektir.

Dar bir salonda dikey raflar gözün dikey yönde hareketine bağlı olarak mekanda genişlik algısı yaratabilir. Ayrıca dar alanlarda ayaklı mobilya tercihleri yapılmalıdır. Duvara monte kütüphane rafları da zeminin açık kalmasına yardım eder.

Dar mekanlarda ışık rahat salınsın diye eşyaların hacimli olmaması, koltukların sırt kısmının yüksek olmaması, yerle bütünleşik eşya kullanılmaması önemlidir. Sandalyelerde metal ayak kullanımı, şeffaf ve ışık geçirgenliği yüksek malzemeler de mekana ferahlık katabilecek nitelikte olur.

Salon Takımı Oturma Grubu Seçimi

Salon takımı oturma grubu seçilirken farklı renk ve model seçenekleri arasında karar verilebilir. Açık ve pastel renkler minimalist bir tarzı simgeler, köşeli hatlar da bu tarzın belirgin özellikleri arasındadır.

Sadelik ve sakinlik arandığında bu tarz koltuk takımları tercih edilebilir. Klasik tarzda bir koltuk takımı alınacaksa geçmişin izleri mekana yansıtılır. Ahşap dokunuşlar sayesinde de sıcak bir atmosfer elde edilebilir.

L koltuk ya da köşe koltuk seçileceği zaman açık alanlarda bölümler oluşturulabilir. Açık mutfaklı salonlar için L koltuklar ya da köşe koltuk takımları ideal çözümler sunabilir.

Salon Takımı ve Orta Sehpa Seçimi

Salon takımı seçilirken koltukların arasında hangi tür orta sehpa kullanılacağı önemli hale gelir. L koltuk türlerinde puf özelliğine sahip olan ve aynı zamanda orta sehpa gibi kullanılabilen modüller bulunur.

Bunun yanı sıra klasik bir koltuk takımı için ahşap bir orta sehpa klasik unsurları taşıdığında uygun olacaktır. Endüstriyel tarz mobilya seçimlerinde metal ve camın kullanımı uygun olabilir. Yuvarlak hatlı mobilyalarda köşeli orta sehpa kullanımı ile mekana hareket katılabilir.

Orta sehpa dikdörtgen şeklinde ise yüzeyi üçe bölerek üzerinde farklı yüksekliklerde objeler kullanılmalıdır. Bu sayede sehpa üzeri dekorasyonu doğru yapılmış olur. Objelerin üçerli gruplar halinde sınıflandırılması uygundur. Kare bir sehpada aynı yöntem uygulanır fakat sehpa yüzeyi dörde bölünmelidir.

Salon Takımı, Halı ve Duvar Dekorasyonu

Salon takımı, halı ve duvar dekorasyonu ile desteklenebilir. Halı bir zeminin nasıl algılanacağı konusunda mekana anlam katar. Küçük bir halı ortamı olduğundan daha dar göstereceğinden algıyı etkiler.

Bir halının koltukların ayaklarını geçecek boyutlarda olması ve buna göre konumlandırılması gerekir. Halının kısa veya uzun tüylü olması da seçilecek mobilya tarzına göre şekillenmelidir. Ayrıca düz veya desenli bir halı dekorasyonu destekleyecektir.

Duvarda oluşturulacak resim, fotoğraf ve benzeri aksesuarların yerleştirileceği alanlar da mekana karakter katacaktır. Aynalar bir ortamda ışığın yansıtılması, mekanın daha geniş algılanması ve görsel estetiğin tamamlanması için kullanılabilir.

Duvar kağıtları kullanmak, renk ve dokuyu dikkate almak da ortamda etkileyici bir hava yaratılması açısından önemlidir.

Salon Takımı ve Perdeler

Salon takımı ve perdeler arasındaki uyuma dikkat edilmelidir. Perdeler ses, ışık ve ısıyı tutma özelliğine sahiptir. Salon takımlarının konumlandırıldığı alanlarda perde mobilya stiline uyumlu olduğunda görsel anlamda etkili sonuçlar elde edilir.

Perdelerin yere kadar uzanması mekanı daha geniş gösterecektir. Buna ilaveten yere değdikten sonra perdenin boyu ortalama 5 cm gibi daha uzun bırakıldığında rahat ve konforlu bir görünüm yakalanabilir.

Bir pencere olduğundan daha geniş ya da daha dar gösterileceği zaman perdeler etkili olur. Mekana derinlik katılmak istendiğinde belli belirsiz çizgilere sahip perdeler tercih edilebilir. Işık salınsın istendiğinde de ince ve ışık geçirgenliği yüksek tüller tercih edilmelidir.

Salon takımı ve aksesuar seçimi söz konusu olduğunda duvar aksesuarları, konsol ve masa üzeri aksesuarları ilk akla gelenler arasında yer alır. Bu tür aksesuarlara ek olarak koltuklar üzerinde kullanılacak kırlentler, puf ve benzeri modüller de etkileyici sonuçlar verir.

Koltuk örtüleri, battaniyeler, canlı çiçek kullanımı salon takımını daha göz alıcı yapar. Aydınlatma gereçleri de hem aksesuar özelliğine sahiptir hem de aydınlatma işlevini, yerine getirmesi bakımından tercih edilir. Bunun için ayaklı aydınlatma gereçleri, aplikler veya tavana monte edilen avizeler seçilirken mobilyalarla uyuma dikkat edilmelidir.

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.